Flygtninge i EU

Hvor mange flygtninge er der i europa?

Ifølge EU-kommissionen befandt 12% af verdens flygtninge sig i Europa i 2022, hvilket svarer til 12,5 mio. personer. Ud af en samlet befolkning i EU på 447.706.209 mennesker svarer det til kun 2,7% af EU’s samlede befolkning. Derudover var andelen af internt fordrevne i Europa stort set ikke eksisterende.

Hvad er EU’s flygtninge- og asylpolitik?

Når vi på denne side diskuterer EU’s flygtninge- og asylpolitik, italesætter vi to overordnede niveauer; EU’s politik på papiret og EU’s politik i praksis.

  • Med EU’s politik “på papiret” menes der EU’s interne lovgivning og aftaler med andre lande. Det gælder f.eks. Dublin-forordningen, der er et internt regelsæt i EU, samt EU-Tyrkiet aftalen.
  • Med EU’s politik i praksis menes der den måde, som flygtninge- og asylpolitikken bliver håndhævet i praksis. Det gælder f.eks. den måde, som EU’s grænsepoliti Frontex arbejder på i Italien og Grækenland.

Der er altså to niveauer af EU’s asylpolitik, som vi henviser til her på siden, hvilket kan være relevant at være opmærksom på.

Senest opdateret 15/09-23

Hvad sker der, når man kommer til europa?

1) Ansøgning om asyl:

På grund af Dublin-forordningen, er det meningen, at man skal have behandlet sin asylsag i det første land, man kommer til i Europa. Mange mennesker forsøger at søge asyl med det samme ved at henvende sig til politiet i Spanien, Italien eller Grækenland. Nogle får tildelt asyl og kan blive boende. Hvis man får afslag, vil myndighederne i landet forsøge at “udsende” én, hvilket betyder, at man risikerer at blive sat på et fly tilbage til det land, man flygtede fra.

2) Manglende behandling og ubestemt ophold i flygtningelejre:

I nogle lande, som f.eks. Grækenland, er asylsystemet til tider brudt sammen grundet store mængder af ankomne migranter. Og er et lands asylsystem først brudt sammen, vil vil det i praksis være nærmest umuligt for den enkelte migrant af få sin asylsag behandlet. Man risikerer derfor at ende i en situation, hvor man ikke kan få sin sag behandlet, men hvor myndighederne i landet forhindrer én i at rejse videre.

3) Ansøgning om asyl i et andet land:

Nogle flygtninge og asylansøgere lykkes med at rejse videre til et andet land end dét, de først ankom til, uden at de har fået registreret fingeraftryk i det første land. I så fald kan man søge om asyl i det nye land. Nogle mennesker får herefter asyl og kan opholde sig i det nye land. Læs mere om, hvad der sker efter at man har fået asyl i Danmark her.

4) Dublin-procedure:

Hvis man søger asyl i et nyt land, og man allerede har fået registreret fingeraftryk i det første land, man kom til, sender myndighederne som udgangspunkt én tilbage dertil. Hvis man f.eks. er rejst fra Italien for at søge asyl i Schweiz, men har fået registreret fingeraftryk i Italien, vil de schweiziske myndigheder sende én på et fly tilbage til Italien, hvor asylprocessen så starter forfra. 

5) Udsendelse eller ophold på udrejsecenter:

Det kan også være, at man får afslag på asyl. I så fald vil myndighederne forsøge at sende én på et fly tilbage til det land, man er udrejst fra. Det kan dog ikke altid lade sig gøre, f.eks. hvis der ikke eksisterer en samarbejdsaftale imellem myndighederne i de to lande. I så fald kan man i stedet risikere at bo mange år på et udrejsecenter.

Vil du vide mere?

Så download vores flyer,  hvor du blive klogere på asylsystemet i EU og meget mere.

Har du yderligere spørgsmål?

Kontakt  Spørg DFUNK, der sidder klar til at besvare dine spørgsmål.

Mail: [email protected] (skriv dit telefonnummer i mailen, så vi evt. kan ringe dig op)

Telefon: 28 10 01 65

Læs mere om Spørg DFUNK og se vores telefontider ved at klikke her

X