De frivillige er DFUNK’s rygrad

– derfor skal de lyttes til og styrkes.

 

Det er tredje år i træk, at DFUNK afholder Madmekka Akademi. Hvert år er det en kæmpe succes og det vidner om, at jo mere vi øger trivslen og kompetencerne hos de frivillige, jo stærkere en organisation er vi. At opkvalificere frivillige er et område i DFUNK, som vi kontinuerligt arbejder på at forbedre og indtænke i flere samarbejder.

I år samlede vi frivillige fra hele landet i lokalerne hos SPACE10 i København. Det er frivillige som til dagligt driver DFUNK’s lokale madfællesskaber og som gør en kæmpe indsats for, at DFUNK er et sted, hvor unge kan mødes på tværs af kulturer, baggrunde og interesser.
 

En del af hele DFUNK

Når de frivillige mødes til Madmekka Akademi bliver det tydeligt for de lokale grupper, at DFUNK er en stor og landsdækkende ungdomsorganisation med mange engagementsmuligheder. Derfor gør vi en særlig indsats for at samle vores frivillige, så de både kan mærke det store fællesskab, som de er en del af, men samtidig også blive inspireret af hinanden og de faglige inputs, der er på programmet.  

Maryam er ny frivillig i København og var med for første gang. Hun fortæller om sin oplevelse:

”Det var super hyggeligt og spændende at møde en masse nye mennesker med forskellige baggrunde og fra forskellige dele af landet. Det var interessant at høre, hvad de andre frivillige hver især går og laver og hvordan Madmekka foregår i deres by. Workshoppen om konflikthåndtering var især lærerig, fordi vi fik værktøjer, som kan bruges næste gang vi står i en situation i Madmekka, hvor man er nødt til at have en samtale om noget vigtigt”. – Maryam, frivillig.

 

Grænser i et fællesskab
I et stort fællesskab som vores er det vigtigt med tydelige rammer, der kan skabe trygge rum. Sidste år lancerede vi vores samværspolitik, der beskriver de spilleregler og værdier, som gælder i DFUNK. Til årets Madmekka Akademi havde vi som en forlængelse heraf og som et ønske fra de frivillige, et fokus på konflikthåndtering og grænsesætning. Til at klæde de frivillige særligt godt på afholdte psykoterapeut Mersedeh Balouch en workshop, som gjorde stort indtryk på alle:  

”Grænsesætning og forståelse af egne grænser er vigtige i ethvert fællesskab, men særligt i fællesskaberne, hvor der både er et socialt og et professionelt ærinde. Madmekka, og nogle af de andre fællesskaber DFUNK tilbyder, byder alle på et socialt fællesskab, hvor man deler ud af sin egen person. Omgangstonen er ikke rigid og der er en afslappet omgangstone. Samtidigt er det et fællesskab, der fordrer nogle forpligtelser og som skal foregå indenfor en ramme og struktur. Dermed er det ikke et privat fællesskab og det kan nogle gange skabe udfordringer, når der opstår konflikter.  

 

Jeg havde en fornemmelse af, at workshoppen skabte nogle refleksioner hos en del af de unge i Madmekka, og at de både kunne relatere til udfordringen ved at sætte grænser privat og professionelt. Samtidigt tror jeg, de blev bevidste om, at vi alle oplever grænser forskelligt og derfor er det super godt med et holdepunkt, som Samværspolitikken er et godt bud på”. – Mersedeh Balouch

 

Vi mødes om mad, men fællesskabet gør det magisk
Det er ikke nødvendigvis maden, der tiltrækker frivillige til Madmekka, men DFUNK’s unikke fællesskaber. Metodisk anvender vi madlavning som det fælles trejde til at skabe sammenhold, fælles succesoplevelser og kammeratskaber. I år indgik vi et samarbejde med Meyers Madhus for at forny de frivillige nysgerrighed på mad og give dem nye oplevelser og viden, som de kunne tage med tilbage til deres lokale grupper.

”At se hvordan de frivillige til Madmekka Akademi kastede sig ud i avancerede opskrifter med højt humør og god energi, er bare så fedt. Det handler jo ikke kun om at blive god til at lave mad, men også om at styrke samarbejdet mellem de frivillige både internt og på tværs af lokale grupper. Vi er rigtig stolte over at skabe læringsrum, hvor unge med og uden flugterfaring mødes i øjenhøjde og på ligeværdige vilkår”. – Nabila Taha, projektleder i DFUNK.  

Vi tager en masse gode erfaringer med hjem fra årets Madmekka Akademi og er i disse dage i fuld gang med at udvikle på de næste skridt for vores lokale fællesskaber.   

Kontakt os gerne, hvis du er interesseret i at høre mere om Madmekka. 


Kontakt projektleder Nabila Taha:
[email protected] 

Læs mere om vores lokale fællesskaber her.

 

.

Leave a Reply

X